Sphynx cattery

Sphynx cattery Philippopolis. Wij zijn Svetlana Rene en Angel van Beurden Onze sphynx cattery is gevestigd in Almere en momenteel hebben wij 6 mooie poezen en 2 katers waar we regelmatig nestjes van verwachten.

Samen zijn Wij veliefd geworden op de Sphynx (geweldig ras) en zeer lief. Daarom zijn wij ook onze sphynx cattery begonnen. We hopen dan ook een mooie sphynx lijn voort te zetten voor de liefhebbers en nog velen jaren plezier van ze te hebben.

Ook hebben we 1 Devon-Rex  en 1  Selkirk-rex poes en gaat heel goed samen met de sphynx

Zo lang we er maar plezier hebben……

voor meer info: 0643219162

Sphynx cattery
Sphynx cattery

Geschiedenis van de Sphynx

Ook waren er in de windselen van de kattenmummie geen sporen van haren gevonden. Waarschijnlijk hebben er toen al haarloze katten bestaan. Zeker is dat de Inca’s naaktkatten hielden.

Toch hoe mooi en romantisch het is om te denken dat onze Sphynxen uit het Oude Egypte stammen, de hedendaagse Sphynx stamt af van een aantal haarloze katten die in het midden van de vorige eeuw op straat gevonden werden en uit een aantal naakt geboren katten in een nestje van huiskatten op een boerderij in Amerika. Verschillende malen in de geschiedenis zijn er naakte katten gevonden.

In het begin van de twintigste eeuw verkreeg dhr. Shinick uit Albequerque/ New Mexico naakte katten, waarschijnlijk de laatste van een haarloos ras dat door plaatselijke Indianen gehouden werd. Van de foto’s kunnen we concluderen dat Dick en Nellie, zoals zij genoemd werden, weliswaar haarloos zijn maar geen Sphynxen waren. Van tijd tot tijd vonden er spontane mutaties plaats die leidden tot de geboorte van naakte kittens. In 1966 werd een haarloos kitten geboren uit een huiskat in Canada. Hetzelfde gebeurde in 1978 op een boerderij in Minnesota.Deze katten werden gebruikt in een fokprogramma voor Sphynxen.

In 1978 werden ook twee naakte poezen, Punkie en Paloma, gevonden in Ontario, Canada. Deze twee poezen werden gebruikt door dhr. Hernandez voor zijn Sphynx-fokprogramma. Dhr. Hugo Hernandez importeerde Sphynxen uit Canada naar Nederland. Hij werkte samen met mevr. Hannie Nathans. In die tijd wekte het uiterlijk van de Sphynx veel weerstand op. In de negentiger jaren van de vorige eeuw maakte de Sphynx zijn comeback in Nederland. Hoewel er niet veel Sphynxen in Nederland zijn is er nu meer belangstelling dan ooit voor dit aparte ras.

Karakter

De Sphynx is bijzonder aanhalig en mensgericht. Niets vindt een Sphynx prettiger dan samen met zijn mensen te zijn en aangehaald te worden. Daarnaast is hij erg sociaal of het nu visite betreft of andere huisdieren: ze zijn hem allemaal even lief. Het karakter van de Sphynx wordt wel eens omschreven als een kwart een kat, een kwart een aapje, een kwart een hond en een kwart een kind. En dit alles is zoals wij al jaren ervaren allemaal waar. Het zijn bijzonder intelligente dieren en ook nieuwsgierigheid is hen niet vreemd. Doordat de Sphynx zo sociaal en aanhankelijk is kan hij beter niet alleen gehouden worden, tenzij er iemand een deel van de dag thuis is. De hele dag alleen thuis zijn is niet goed voor een Sphynx, hij heeft gezelschap nodig.

Riviums