Sphynx

De Sphynx is een aparte verschijning tussen alle andere kattenrassen. Zijn naaktheid, de enorme oren, het tonvormige lichaam met de ietwat in een o-stand staande poten. Vaak hoor je mensen zeggen: ET of net een Gremlin. Een ding is zeker: je valt op ze of niet, een tussenweg lijkt er bij dit ras niet te zijn.

Er doen verhalen de ronde dat Sphynxen ten tijde van de Farao’s in het Oude Egypte er al waren. Sommige namen van cattery’s refereren hieraan en ook vele mensen geven hun Sphynx een naam uit het Oude Egypte. Ik heb ooit een documentaire gezien op Discovery Channel. Hier liet men een kattenmummie uit een graftombe zien met er naast een Sphynx. Echt, het konden broer en zus zijn, zij leken sprekend op elkaar.

De Sphynx

De Sphynx is bijzonder aanhalig en mensgericht. Niets vindt een Sphynx prettiger dan samen met zijn mensen te zijn en aangehaald te worden. Daarnaast is hij erg sociaal of het nu visite betreft of andere huisdieren: ze zijn hem allemaal even lief. Het karakter van de Sphynx wordt wel eens omschreven als een kwart een kat, een kwart een aapje, een kwart een hond en een kwart een kind. En dit alles is zoals wij al jaren ervaren allemaal waar. Het zijn bijzonder intelligente dieren en ook nieuwsgierigheid is hen niet vreemd. Doordat de Sphynx zo sociaal en aanhankelijk is kan hij beter niet alleen gehouden worden, tenzij er iemand een deel van de dag thuis is. De hele dag alleen thuis zijn is niet goed voor een Sphynx, hij heeft gezelschap nodig.

Verzorging

Voor het geval u denkt ” dat is makkelijk zo’n haarloze kat daar hoef ik niets aan te doen” dan vergist u zich. De Sphynx heeft een soepele, zachte huid. Wij douchen of baden iedere dag om o.a. het talg en zweet weg te wassen. Ook de Sphynx heeft talgklieren in zijn huidlaag. Zijn huid wordt dus net als de onze vuil. Hij moet dus gewassen worden. Hoe vaak hangt van een paar factoren af:

De ene Sphynx scheidt meer talg af dan de andere Op een lichte kleur zie je sneller het vuil dan op een donkere huidskleur Uw persoonlijke instelling: een vuile Sphynx geeft af. Hij maakt vlekken op uw kleding, bankstel en beddengoed (Sphynxen liggen namelijk dolgraag bij u in bed).

Ik adviseer mensen om hun Sphynx eenmaal per week te wassen. Dit kan met een “babyzeep”-product of met Dove Creamshower. Ook de oren van de Sphynx hebben aandacht nodig, Sphynxen hebben meer oorsmeer dan andere rassen en tegelijkertijd met de wasbeurt de oren schoonmaken met een wattenstaafje is geen overbodige luxe. Het is verstandig om dan gelijk maar de nagels te knippen. Klieren bij de nagels scheiden een bruine substantie af en deze kan dan, voorzichtig want de nagelriemen zijn nogal gevoelig, gelijk bij het knippen verwijderd worden. Dit hele verzorgingsproces neemt ongeveer tien tot vijftien minuten per week.

 Veel gestelde vragen over de Sphynx

Hebben ze het niet koud?

Nee, de Sphynx heeft een hogere stofwisseling waardoor zijn lichaams- temperatuur iets hoger ligt dan van andere katten. Dierenartsen, die nog nooit een Sphynx hebben vastgehouden, denken dan wel eens dat de kat verhoging heeft. Daarom eet een Sphynx meer dan andere katten, er moet altijd ruim voldoende voer de hele dag vrij tot zijn beschikking staan. Wij hebben de kachel gerust niet op 25 graden staan maar gewoon op 20 zoals menigeen.

Zijn ze niet veel ziek?

Nee, de Sphynx is een gezond ras. Het feit dat hij haarloos is wil niet zeggen dat hij daadoor bevattelijker is voor ziektes. Het is zelfs zo dat de gemiddelde nestgrootte bij de Sphynx groter is dan bij andere raskatten.

Kunnen/ mogen ze naar buiten?

Ja, ze kunnen naar buiten. Er zijn foto’s van Sphynxen in de tuin in alle seizoenen, ook in de winter in de sneeuw. Of het verstandig is om je kat buiten te laten is een tweede. Vijf tot tien procent van de katten die vrij buiten lopen lijden aan kattenaids en kattenleukemie. Daarnaast is het verkeer een groot gevaar. Wij laten onze katten uitsluitend naar buiten in een kattenren, die voorzien is van ligplaatsen, klimboom etc.

Ik ben geen voorstander van het vrij buiten laten van katten. Onze ervaring is ook dat onze katten, die zelf kunnen kiezen of ze naar buiten in de ren gaan of binnen op een stoel willen liggen wel naar buiten in de ren gaan, maar toch heel vaak kiezen voor lekker lui liggen op een kussen in de zon.

Is het de kat voor mensen met een allergie voor katten?

Als je allergisch bent voor kattenhaar dan kan de Sphynx DE kat zijn, in het geval van allergie voor huidschilfers zou je tegen een Sphynx kunnen omdat deze gewassen moet worden en met het wassen was je ook de huidschilfers weg. Maar of dit wassen voldoende is dat weet je niet van te voren. Het is dus niet juist om te stellen dat een Sphynx DE kat is voor allergische mensen, maar er zijn mensen met een kattenallergie die wel tegen een Sphynx kunnen

Riviums