De Selkirk Rex

De Selkirk Rex is een vrij grote, gespierde kat. De vacht is pluizig en gekruld, wat sommige mensen het dier “De Kat in Schaapskleding” doet noemen. De lichte glooiende dek-, donsharen en ondervacht is het resultaat van een spontane mutatie. Snorharen zijn gekruld, maar hebben de neiging broos te zijn en breken af wanneer de kat ermee speelt. Kittens worden krulharig geboren, verliezen gewoonlijk grotendeels van hun krullen, die op 8-10 maanden oude leeftijd weer terug komen. De hoofd is rond met een uitgesproken snoet. De eerste kat droeg een langhaar gen, waarom de lang – en korthaar variaties zijn ontwikkeld.
Een evenwichtige smaak heeft zich doen blijken bij de keurmeesters en het publiek: 50% vindt de kortharige mooier, 50% vindt de langharige mooier!

Karakter

De Selkirk Rex is een vrolijke kat met een lief, zachtaardig en sympathiek karakter. Ze is geduldig, liefdevol en verdraagzaam. De Selkirk Rexen zijn actieve katten die van spelen en klimmen houden. Een flinke krabpaal en voldoende speeltjes zijn daarom raadzaam.

Ze houden van menselijk gezelschap. De omgang met soortgenoten is uitstekend en ook met honden gaan ze goed om. Vanwege hun soms wat rommelige uiterlijk en grappige, lieve oogopslag en hun grappen en grollen maken ze hun eigenaren vaak aan het lachen. Het is een echte knuffelbeer.

Verzorging

Dit ras heeft een zacht aanvoelende vacht die bestaat uit niet klittende, losvallende krullen. Selkirk Rexkatten kunnen een langharige en kortharige vacht hebben. Beide vari?teiten hebben betrekkelijk weinig vachtverzorging nodig. In tegenstelling tot de Devon- en Cornish Rexkatten verhaart deze kat op dezelfde manier als normaalharige katten.

Borstelen moet tot een minimum beperkt worden, omdat de vacht door al te veel borstelen en trekken kan worden beschadigd en de krul er al snel uitgetrokken wordt.

Wanneer de kat naar de show gaat, zal de vacht gewassen kunnen worden. Dit kan het beste enkele dagen voor de tentoonstellingsdag gebeuren. Als je de juiste shampoo gebruikt dan zullen de krullen – die door het borstelen eruit getrokken zijn – er vanzelf na een half uurtje weer inspringen. Onze ervaring is echter dat de krullen verdwijnen bij de korthaar en dat de vacht glad wordt. Eventueel kan de vacht vlak voordat de kat bij de keurmeester moet verschijnen met een plantenspuit of speciale spray heel lichtjes vochtig gemaakt worden, waarna de krullen er met de hand in gekneed kunnen worden (langhaar).

Volgens Selkirk Rex-eigenaars hebben de gecastreerde katten over het algemeen de beste vachten, omdat deze niet onderhevig zijn aan hormonen en hormoonschommelingen.